10 maatregelen voor een beter milieu en de portemonnee

De strijd tegen klimaatverandering is actueler dan ooit en initiatieven voor een meer verantwoord energieverbruik worden steeds talrijker. In deze context zijn energie-efficiënte installaties voor woningen en bedrijven een must geworden voor alle huiseigenaren die zich zorgen maken over hun milieueffecten en energierekeningen.

Om de planeet en uw portemonnee te beschermen, hebben we 10 energiebesparende tips op een rijtje gezet die uw verbruik en kosten telkens weer zullen verminderen!

Wacht niet langer om ze toe te passen en begin nu met besparing!

 

1. Isolatie, controleren en optimaliseren  

Een goed geïsoleerd gebouw of appartement is een woning die minder energie verbruikt, zowel in de zomer als in de winter. Daarom is het belangrijk de isolatie van uw huis te controleren en zo nodig te investeren in efficiëntere isolatieoplossingen. Ook op dagelijkse basis zijn er veel tips om de isolatie van uw woning te verbeteren: controleer de dichtheid van deuren en ramen, sluit deuren om warmteverlies te voorkomen, en sluit ’s nachts luiken en gordijnen om koude-infiltratie te beperken en open ze overdag om te profiteren van de zonnestralen.

Zonneboiler

2. Investeren in een zonneboiler

Een zonneboiler is een uitstekende optie om het energieverbruik te verminderen. Verwarming is goed voor 70% van de jaarlijkse gasrekening, warm water voor 30%. De zon is een onuitputtelijke en gratis energiebron, en de zonneboiler gebruikt deze om warm water te produceren, waardoor u 70% kunt besparen op uw warmwaterverbruik en 30% op uw verwarmingskosten. In totaal is dat een gasbesparing welke op kan lopen tot 55% per jaar. 

Bovendien zijn de moderne modellen van TechniQ Energy zeer efficiënt en kunnen ze genoeg warm water produceren om in de behoeften van een heel gezin te voorzien, zelfs in de winter.

Klik hier voor meer informatie.

3. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een steeds populairdere installatie. Hiermee kunt u elektriciteit opwekken uit zonne-energie, waardoor u geld kunt besparen op uw elektriciteitskosten. 

Als u zonnepanelen op uw huis installeert, kunt u een deel of zelfs alle elektriciteit opwekken, waardoor u uw elektriciteitsrekening aanzienlijk kunt verlagen. Als u meer elektriciteit produceert dan u gebruikt, kunt u het overschot nog verder in mindering brengen op uw verbruik waardoor u zelfs geld terug krijgt! (salderen).

Als u uw energieverbruik wilt verminderen en tegelijkertijd uw impact op het milieu wilt beperken, is het installeren van zonnepanelen daarom een geweldige optie. Deze oplossing is efficiënt, duurzaam en milieuvriendelijk en vormt een schone energiebron voor uw huis.

4. Warmtepompen

Warmtepompen worden een steeds populairdere keuze voor mensen die hun gasrekening willen verlagen. Ze produceren warmte met behulp van natuurlijke energie uit de omgeving, waardoor ze veel efficiënter en zuiniger zijn dan traditionele verwarmingssystemen.

Warmtepompen werken door warmte van de buitenlucht, de grond of het water over te brengen naar uw huis. Ze gebruiken elektriciteit om een koelmiddel door een warmtewisselaar te laten circuleren, wat betekent dat u uw gasrekening aanzienlijk kunt verlagen in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem.

Bovendien zijn warmtepompen milieuvriendelijk omdat ze geen broeikasgassen of schadelijke deeltjes produceren. 

Warmtepompen zijn dus een efficiënte, duurzame en milieuvriendelijke manier om warmte te produceren en tegelijkertijd uw gasverbruik en koolstofvoetafdruk te verkleinen.

Klik hier voor meer informatie over onze warmtepompen.

5. Isolerende gordijnen

Isolerende gordijnen kunnen een groot verschil maken voor de energieprestaties van uw huis. Door de warmte in de winter en de koelte in de zomer binnen te houden, kunnen gordijnen de verwarmings- en koelingskosten aanzienlijk beperken.

Isolerende gordijnen kunnen zelfs voorkomen dat tot 25% van de warmte door de ramen ontsnapt, wat betekent dat u uw energieverbruik kunt verminderen en tegelijkertijd uw comfort kunt verbeteren. Bovendien zijn deze gordijnen vaak gemakkelijk te installeren en goedkoop in aanschaf, waardoor ze al snel een lonende investering zijn.

Als u uw energierekening wilt verlagen en tegelijkertijd de energie-efficiëntie van uw huis wilt verbeteren, is het installeren van isolerende gordijnen een mooie stap om te overwegen.

6. Energiezuinige airconditioner

De installatie van een airconditioner betekent niet perse een hoog energieverbruik, maar dan is de keuze voor het juiste systeem wel belangrijk.

Inmiddels is er veel keuze in airconditioners met een laag energieverbruik. De airconditioner kan uw woning niet alleen in de zomer koelen, maar ook in de verwarmen in de winder, wat betekent dat u het hele jaar door een ideale temperatuur heft zonder al te veel energie te verbruiken. 

Bovendien zijn energie-efficiënte airconditioners vaak duurzamer en efficiënter ontworpen, wat betekent dat ze langer meegaan en een stabiele temperatuur handhaven zonder energie te verspillen. Vaak zijn ze ook uitgerust met geavanceerde functies zoals programmeerbare timers en temperatuursensoren voor een slimmere, energiezuinigere werking.

Klik hier voor meer informatie over onze airconditioners.

7. Programmeerbare apparatuur 

Het gebruik van programmeerbare apparatuur kan een zeer effectieve manier zijn om uw energieverbruik én uw energierekening te verlagen. Met onder andere programmeerbare thermostaten kunt u de temperatuur van uw huis regelen op basis van wanneer u er bent. Dit betekent dat u geen energie hoeft te verspillen door uw huis te verwarmen of te koelen wanneer u er niet bent. Daarnaast kan programmeerbare verlichting helpen energie te besparen door het licht alleen aan te doen wanneer het nodig is.

Met programmeerbare apparatuur kunt u het energieverbruik van uw huis nauwkeuriger regelen, wat een aanzienlijke besparing op uw energierekening kan opleveren. Het is een eenvoudige, economische en milieuvriendelijke manier om op lange termijn energie te besparen.

 

8. LED lampen

Het vervangen van uw oude lampen door LED-lampen is een effectieve manier om uw elektriciteitsverbruik te verminderen. 

In vergelijking met traditionele lampen verbruiken LED’s tot 90% minder energie, wat betekent dat u aanzienlijk kunt besparen op uw elektriciteitsrekening. Bovendien hebben LED’s een langere levensduur, zodat u ze minder vaak hoeft te vervangen.

Door LED-lampen te gebruiken helpt u ook het milieu door uw ecologische voetafdruk te verkleinen, want ze bevatten geen schadelijke stoffen en produceren geen onnodige warmte, waardoor ze milieuvriendelijker zijn dan traditionele lampen.

9. Doe lichten en elektronica uit

Het uitschakelen van lichten en elektronica wanneer deze niet worden gebruikt lijkt misschien een kleine taak, maar het kan een aanzienlijke invloed hebben op uw energieverbruik en dus op uw elektriciteitsrekening. 

Elk apparaat verbruikt energie, zelfs als het in stand-by staat, wat kan leiden tot onnodig energieverbruik. Door lichten en elektronica uit te schakelen wanneer u ze niet gebruikt, kunt u energie en geld besparen.

Bovendien is het een eenvoudige en gemakkelijke gewoonte die een aanzienlijk effect op het milieu kan hebben door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

10. Gebruik uw apparatuur tijdens daluren

Door uw apparaten tijdens daluren te gebruiken, kunt u uw elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen. Dit betekent dat u apparaten zoals uw vaatwasser, wasmachine en wasdroger gebruikt op momenten dat de vraag naar elektriciteit het laagst is, zoals ’s nachts of in de vroege ochtend. Dit kan ook de belasting van het elektriciteitsnet helpen verlichten door piekperiodes te vermijden.

Samenvattend, Door energie-efficiënte installaties en gewoonten aan te nemen, kunt u helpen het milieu te beschermen en tegelijkertijd geld te besparen op uw energierekening. De oplossingen zijn zowel duurzaam als economisch, en kunnen gemakkelijk in uw huis worden toegepast. Aarzel dus niet om vandaag nog te beginnen met verduurzamen en besparen!

Wij adviseren

Bent u geïnteresseerd in het installeren van een zonneboiler, warmtepomp of airco? Vul dit formulier in en een van onze adviseurs neemt dan contact met je op over de mogelijkheden.