F.A.Q. (veelgestelde vragen)

Hier vind u de antwoorden op de meest gestelde vragen

Met alleen een zonneboiler is dat niet mogelijk. Juist in de periode dat er veel vraag is naar energie voor verwarming, is er minder zonnewarmte aanwezig.

De benodigde energie kan echter prima worden aangevuld door een CV-ketel. U kunt wél van het gas af als u de zonneboiler combineert met een warmtepomp (voor lage-temperatuur verwarming), of een pelletketel (voor hoge-temperatuur verwarming). Ook deze hebben wij in assortiment. Wij stellen graag een complete oplossing voor u samen. Vraag hiervoor een offerte aan.

Onze zonneboilers kunnen samenwerken met elke HR-ketel.
Soms zijn hiervoor extra componenten nodig. Vraag dit na bij de fabrikant
van de CV-ketel.
Het monteren van een zonneboiler is een beste klus.
Echter, als u een beetje handig bent en beschikt over enige basiskennis van installatietechniek, is zelf monteren goed te doen. Wij leveren duidelijke handleidingen mee en zijn tijdens kantooruren telefonisch beschikbaar om u te ondersteunen waar nodig.
Naast de hoofdcomponenten wordt alles meegeleverd om het solar-circuit te
kunnen maken. Aan de kant van de CV-ketel is de situatie bij iedereen anders. Daarom wordt bij een systeem met alleen ondersteuning voor tapwater een losse inlaatcombinatie en mengventiel meegeleverd. Bij een systeem met verwarmingsondersteuning wordt ook een losse 3-wegklep meegeleverd voor in het CV-circuit. Daarnaast wordt de basis-informatie meegeleverd, en kunt u rekenen op onze geroemde telefonische ondersteuning.
De terugverdientijd van een zonneboiler is heel erg afhankelijk van veel factoren,
zoals het gedrag van de gebruiker, het tapprofiel, isolatie, ligging van het dak, enz. Grosso modo is een zonneboiler binnen 5 tot 7 jaar terugverdient bij zelf monteren. Laat u de montage door een installateur verzorgen, dan loop de terugverdientijd op naar ca. 7 tot 9 jaar.

Men is heel erg geneigd om voorafgaand aan een investering in een duurzame oplossing, als eerst te kijken naar de terugverdientijd. Echter ligt dit veel genuanceerder. Stel dat de CV-ketel vervangen moet worden, dan is terugverdientijd vaak geen factor. Besef dat als u investeert in een duurzame oplossing, u dat direct merkt in de hoogte van uw maandelijkse energierekening. Zeker met de huidige lage rentes, is investeren in een duurzame oplossing altijd een goede keuze.

Dit is afhankelijk van of u een hoog- of laag-temperatuur verwarmingssysteem heeft.
Bij hoog-temperatuur zal de zonneboiler enkel in het voor- en najaar het CV-circuit ondersteunen. Bij een laag-temperatuursysteem is de jaarlijkse overlap veel groter. Daarnaast levert de zonneboiler het gehele jaar voorverwarming voor het tapwater-circuit.
Nee. Een zonneboiler dient puur ter verwarming van het tap- en/of verwarmingswater.
Ja. Dat is zeer goed mogelijk doormiddel van het standaard meegeleverde 3kW verwarmingselement.
De standaard vaten kunnen uitsluitend verticaal toegepast worden.
Wel hebben wij horizontale vaten beschikbaar. Door de thermosifon-werking werken horizontale vaten echter wat minder efficiënt.
Het komt zeer zelden voor, maar het kan zijn dat de zon zó fel schijnt dat het meer energie levert dan het systeem aan kan. Mocht dat zo zijn, dan treden de volgende veiligheidsmaatregelen in werking:

1. Als het vat op temperatuur is stopt de pomp met het rondpompen van de glycol.
2. Als de glycol boven de 120°C komt, gaat de pomp weer pompen en wordt het vat verder opgewarmd. ‘S nachts wordt er terug gekoeld.
3. Boven de 130°C stopt de solar-controller de pomp wederom.
4. Boven ca. 140°C verdampt een deel van de glycol en drukt de rest van de aanwezige vloeistof in het expansievat. Bij afkoeling vult het systeem zich weer volledig met vloeibare glycol.
5. Als de druk in het solar-circuit is opgelopen tot 6 bar wordt wat verdampte glycol geloosd via de veiligheidsklep. Omdat onze systemen goed in balans zijn komt dit zeer zelden voor. Bij afkoeling werkt het systeem weer zoals hoort.

De controller beschikt over een speciale “vakantie-modus”.
Deze houdt het vat en de collector zo koud mogelijk tijdens uw afwezigheid.
Jaarlijks: visuele inspectie van het gehele systeem.
2-jaarlijks: vervanging van het anode-element.
5-jaarlijks: vervangen van de glycol.
Een zonneboiler heeft een geschatte levensduur van 20 jaar.
De praktijk wijst echter uit dat delen van het systeem na ca. 25 jaar aan vervanging toe zijn.