Rare jongens, die Romeinen

Zonneboilers romeinen

Zonneboilers zijn niet nieuw. Rond 200 v.Chr. werden primitieve systemen met glas uitgevonden door door de slimmere Romeinen binnen het Romeinse Rijk. Er werden gebouwen ontworpen waarbij het gebruik van glas centraal stond om het water en de ruimtes te verwarmen. Meestal werd zo’n systeem toegepast bij openbare baden. Beroemde ontwerpen zijn de thermen van Caracalla en de thermen van Ostia. Bij de bouw van deze thermen werden gigantische, op het zuiden gerichte glazen ramen geplaatst, zodat de zon het water kon verwarmen. Dikke muren werden toegepast als isolatie zodat de warmte ook ’s nachts behouden werd. Het is duidelijk dat zonnewarmte een grote rol speelde in die tijd, zeker gezien het feit dat de thermen niet alleen bezocht werden om te ontspannen, maar ook dienst deden als sociale ontmoetingsplek.

400 jaar later werd toegang tot zonlicht zelfs een recht. In een uitspraak van het gerechtshof werd bepaald dat een gebouw niet het zonlicht mocht blokkeren voor een ander gebouw. In 600 n.Chr werd het recht op toegang tot zonlicht opgenomen in het Burgerlijk Wetboek van die tijd (het Corpus Iuris Civilis).

Na de val van het Romeinse Rijk raakten systemen die gebruik maken van de zon om water te verwarmen in de vergetelheid. Het zou nog 1500 jaar duren tot de volgende ontwikkeling.

In 1881 patenteerde de Amerikaan Clarence Kemp de eerste commercieel verkrijgbare zonneboiler, de “Climax Solar-Water Heater” genaamd. Deze bestond uit een eenvoudige constructie met een warmtereflector en een watertank in een geïsoleerde houten bekisting. Dit systeem werd verkocht voor $25 en beloofde een besparing van $9 per jaar op steenkool. Ondanks dat dit een grote uitvinding was, was het ontwerp niet bepaald efficient.

Clarence Kemp Climax solar water heater

In 1920 werd de volgende stap gezet door de Amerikaanse wetenschapper William Bailey. Hij noemde zijn ontwerp de “Day and Night” Solar Water Heater.

Day and Night Solar Water Heater

Dit systeem werkte volgend het thermosifon-principe en kwam het best tot zijn recht in de zomer. Helaas kon het niet tegen de vrieskou van de winter.

Eind jaren ’30 begon de interesse in zonneboilers af te nemen vanwege de ontdekking van grote hoeveelheden gas in de omgeving van Los Angeles. Het werd goedkoper om water met gas te verwarmen. Pas in de jaren ’70 werd men weer wakker. Door het olie-embargo steeg de prijs van olie zeer hard en realiseerde men zich hoe afhankelijk men daar van was. De zonneboiler werd weer poulairder, maar dit zakte weer weg toen de oliepijzen naar beneden gingen.

Nu naar het heden. Het gas raakt op. Schaarste zorgt voor prijsstijgingen. Duurzame oplossingen worden steeds belangrijker. De zonneboiler zal een steeds grotere rol gaan spelen in het verwarmen van woningen, bedrijfsgebouwen en het water wat daar gebruikt wordt.

Rare jongens, die Romeinen…  of toch niet…

Deel dit bericht