Zonneboiler of warmtepomp: de 11 verschillen

De warmtepomp en zonneboiler. Twee duurzame opties met voor- én nadelen. De boiler en pomp zijn eigenlijk twee totaal verschillende systemen. Maar ze kunnen óók prima samenwerken. In dit blog leggen we het aan je uit.

Twijfel jij zelf tussen een zonneboiler of warmtepomp? Wij geven je vrijblijvend advies.

Inhoud

Ok. Je wilt verduurzamen. Die keus heb je gemaakt. De warmtepomp en zonneboiler hebben allebei je interesse. Maar hoe nu verder? Wij vergelijken beide opties voor je. Aan het einde van dit blog ken jij de verschillen, de voordelen én nadelen.

Wat is een Zonneboiler?

Met een zonneboiler verwarm je jouw huis via zonne-energie. Een zonneboiler is een verzamelnaam van verschillende onderdelen bij elkaar. De grootste zijn: de zonnecollectoren en het boilervat.

 • De zonnecollectoren liggen of staan op je dak.
 • In de collectoren zit een vloeistof die opwarmt door de zon.
 • De vloeistof stroomt daarna door buizen in het boilervat. Zo warmt water op.
 • Het boilervat heeft een perfecte isolatie. Zo blijft het water lang warm.
 • Het warme water verwarmt vloerverwarming, radiatoren en je douche.

Lees ook: Alles over de zonneboiler

zonneboiler

Wat is een Warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, uit de bodem of uit water en zet die energie via een natuurkundig proces om naar warmte voor je woning. Die processen vinden grotendeels plaats in de warmtepomp.

Een warmtepomp kan je C.V. helemaal vervangen óf een aanvulling vormen (hybride).

Lees ook: Alles over de warmtepomp

warmtepomp buitenunit

11 verschillen zonneboiler en warmtepomp

 1. Energiebron
  Een zonneboiler haalt energie uit de zon. Een warmtepomp haalt energie uit lucht, uit de grond of uit water.
 2. Elektriciteit
  Een warmtepomp heeft zelf elektriciteit nodig om te functioneren. Een zonneboiler heeft vrijwel geen elektriciteit nodig.
 3. Geluid
  Een zonneboiler is stil. Een warmtepomp produceert tot 50 decibel aan geluid. Dat is ongeveer vergelijkbaar met een auto die langsrijdt.
 4. Plaatsing
  a. Een warmtepomp plaats je meestal naast je huis, aan de muur of op het dak. Aandacht voor eventuele buren is daarbij belangrijk. Zij willen geen last hebben van het geluid.
  b. De zonneboiler-collectoren plaats je op het dak. Het boilervat staat in je huis, garage of schuur.
 5. Vervanging
  Een warmtepomp is een vervanging van of een aanvulling op je C.V. Bij een vervanging spreek je van een all-electric warmtepomp. Bij aanvulling hebben we het over een hybride warmtepomp. Een zonneboiler is altijd een aanvulling op je C.V. De zonneboiler levert een forse besparing en kan prima gecombineerd worden met de warmtepomp of bijvoorbeeld met een pellet-cv-ketel.
 6. Besparing
  a. Bij een zonneboiler is de besparing op gas voor verwarming van je huis 40% tot 55%. De besparing op warm douche- en keukenwater is 70%.
  b. Bij een hybride warmtepomp is je besparing op gas tot 70%. Je kunt ook kiezen voor een volledige warmtepomp (van het gas af). Je besparing op gas is dan 100%. Maar de kosten zijn veel hoger.
 7. Kosten
  Bij een warmtepomp is de investering, afhankelijk van het type, tussen de € 4.000 en € 10.000 euro. Een zonneboiler kost tussen de € 5.000 en € 8.000. Deze bedragen zijn inclusief btw en montage. Maar hier gaat de warmtepomp- en/of de zonneboiler-subsidie nog vanaf.
 8. Subsidie
  Op de warmtepomp of zonneboiler zijn ruime zonneboiler subsidies van toepassing. Bij een zonneboiler wordt subsidie verstrekt tussen de € 1600 en € 3500. Bij een warmtepomp is de subsidie vergelijkbaar. Tussen de € 2500 en € 5.500. Lees meer over zonneboiler subsidies.
 9. Terugverdientijd
  De terugverdientijd bij de zonneboiler of warmtepomp zegt meer over de relevantie dan de investering en subsidie.
  a. De terugverdientijd bij een reguliere warmtepomp is 6 tot 12 jaar
  b. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is 5 tot 7 jaar
  c. De terugverdientijd van een zonneboiler is 5 tot 7 jaar (in 2022)
 10.  Levensduur
  Welk van de apparaten gaat langer mee? De levensduur van een zonneboiler is 20 tot 25 jaar en kan verlengd worden naar 30 jaar. De levensduur van een warmtepomp is 15 tot 20 jaar.
 11.  Levertijd
  Duurzame besparingen op gas zijn populair. Er is een wereldwijd een enorme vraag naar waterpompen en zonneboilers. Levertijden lopen op. TechniQ Energy levert zonneboilers uit eigen magazijn. Snel en betrouwbaar dus.

Kiezen tussen de warmtepomp en zonneboiler

We hebben alle verschillen van de warmtepomp en zonneboiler voor je in kaart gebracht. Valt je iets op? Veel van de verschillen hebben een hele grote bandbreedte. Zoals de terugverdientijd: 5 tot 12 jaar. Of de investering: € 5.000 tot € 10.000, exclusief subsidie uiteraard.

Welke keuze voor jou het beste is, hangt helemaal af van

 • jouw huis
 • je verbruik
 • je voorkeuren

Duurzaam besparen is maatwerk advies. En dat is precies wat wij leveren.
En mooier nog: je kunt de warmtepomp en zonneboiler ook prima combineren als je helemaal van het gas af wilt. Heel veel opties dus.

Wij adviseren

TechniQ Energy helpt je verder. Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in. Klik zowel ‘zonneboiler’ als ‘warmtepomp’ aan. Eén van onze adviseurs neemt dan contact met je op over de mogelijkheden.